Despre handmade sau unicat
Pentru voi, da, stiu ce inseamna handmade sau unicat: inseamna ca veti avea un lucru altfel decat toti ceilalti. Super!
Vedeti ceva frumos, wow, il vreau! Ups, e cam scump.
Haideti sa va spun acum cam ce inseamna pentru mine handmade/unicat.
Primul lucru si cel mai important. Tot ce fac, ce lucrez efectiv, fac cu mare, mare placere. Momentele in care ma grabesc sa pun in practica ideile care imi zboara prin cap sunt cele mai frumoase. “Momentele” dureaza, de fapt, ore in sir. Din pacate, de multe ori, sunt intrerupte de frustrari gen “ah, aici mi-ar fi trebuit o culoare verde inchis. Nu am!”
Asta ar fi prima problema care mi-a aparut in cale! Materialele! Exclus sa cumpar de la firmele mari, care imi impun cantitati imense. Pentru produse-unicat!
Deci, recurgem la alte cai – mai complicate, mai de durata. Auzisem de Doraly – lucruri multe si ieftine. Dupa socul produs de amestecatura de produse, inghesuiala si lume pestrita, am reusit sa gasesc ce caut. Printre mormane de chinezarii de doi bani si produse mai bunicele, pe care, daca le mai prelucram eu putin, le puteam folosi.
Am gasit un sirian, un smucit de care imi era frica. Avea cateva modele de dantela potrivita pentru ce voiam eu sa fac. Si aici apare alta problema: nu prea voia sa imi faca factura, deci bani din buzunarul propriu.
Am inceput apoi sa caut pe Ebay. Aici, alte probleme. Comandam cal si primeam vaca! Una era in poze, alta pe viu! Bani aruncati. Nu mereu, dar…
Si acolo gaseam greu. Imi trebuie un anumit model de dantela, sa se poata curba pe glob, sa se aseze frumos. Dantelele frumoase erau de obicei din Anglia, Thailanda, Australia. Nu China, normal, deci mult mai scumpe.
Alta problema: stiti care este cel mai mare melc din lume? POSTA ROMANA! Dureaza si 3 luni daca suma e mai mare de 10 dolari si se face vama!
Cu producatori romani am avut si bune si rele.
Prima mea surpriza placuta a fost un tanar, Fuleki Tibor. Care, pe langa facultatea de Arte, face un ban sufland globuri. Minunate! Subtiri, uniforme, rezistente. Si, cireasa de pe tort, baiatul e foarte serios, ce vorbesti cu el ramane vorba!
Nu acelasi noroc l-am avut cu cel care face cutiile. Da, sunt tare frumoase, lucrate manual cu materiale de calitate, dar dupa prima comanda destul de mare pe care mi-a impus-o, cu banii in avans, ca la anumite doamne de care am auzit si eu, cand a vazut ca revin, a dublat scurt pretul!
E greu sa adaugi 5-15 euro la un pret, numai pentru cutie. Dar cum stie si el si profita: AMBALAJUL VINDE! Mai ales cand produsul este un cadou pe care vrei sa-l oferi! Poti face cadou cea mai minunata chestie, dar daca o duci intr-o punga de supermarket strici tot efectul.
Despre lucrul efectiv al unui produs handmade/unicat pot sa mai spun ca pana scoti un model de care esti multumit strici o gramada. Am rafturi si sertare intregi de “nereusite” care asteapta sa imi fac timp, poate mai recuperez din materialele de pe ele J
Pentru noi, cei care facem ce facem din pasiune si cu drag, nu exista “lasa ca merge si asa, ca s-o gasi careva caruia sa-i placa”. Trebuie sa imi placa mie! De aceea eu nu prea fac nimic la cerere; foarte rar si numai daca imi place si mie si mi se lasa si un pic de libertate, nu dupa un model clar impus.
Problema cea mai mare este (ca in orice tip de afacere, de altfe), vanzarea. Foarte multi din cei care fac handmade recurg la targuri. Eu am decis sa merg pe vanzarea online. Deocamdata, in tara noastra nu e foarte folosita decat pentru produse de marca deja consacrata, care ii ofera cumparatorului o anumita siguranta.
Aici de mare ajutor imi este sotul meu, care mi-a facut magazinul si se ocupa de intretinerea lui.
Eu fac munca de jos, adica fac poze, adaug produsele, scriu descrieri etc. Pentru ca imi mananca foarte mult timp, la unele produse – globurile in special – am facut o singura pozitie cu mai multe variante de ambalare cadou. Postarea apare cu pretul 65-366 lei de exemplu, intervalul fiind de la varianta de ambalare cea mai ieftina la cea mai scumpa. Multi se incurca, vad tarziu butonul de “alege ambalare”.
O alta problema la vanzarea in magazine online este colaborarea grea cu cei care se ocupa de programul de calcul al pretului la curierat. Cum decoratiunile de Craciun, in special globurile, sunt usoare, dar voluminoase, apare la client plata pentru “greutate volumetrica”. Cand volumul depaseste o anumita limita impusa, nu se mai ia in calcul greutatea, ci volumul. Pretul este mai mare decat cel afisat la mine si pic de neserioasa.
Si as mai putea sa continui cu multe, multe probleme ce apar la produsele handmade/unicate, deosebite de oricare alt business.
Dar, cu toate astea, nu as renunta niciodata la ceea ce fac. Nimic nu se compara cu verva mea atunci cand imi vine o idee si ma chinui sa o pun in practica, chiar daca, de multe ori, pe parcurs, ideea se transforma. Sau cu satisfactia pe care o am cand imi place ce a iesit, cand cei din jur apreciaza ce fac.