Soutache – o scurta introducere

Daca iti place broderia sau esti un fan al margelitului in general, broderia Soutache este ceva ce-ti poate face placere sa incerci!

O privire in istorie

Broderia soutache este o tehnica care dateaza din secolul al paisprezecelea. Pronuntat “soo-tash”, cunoscuta si ca panglica din Rusia sau Galloon, este facuta cunoscuta mai ales prin arta franceza de ‘passementerie’.

Soutache a fost initial utilizat pentru realizarea de articole decorative cusute pe haine de lux, de spectacol sau uniforme de gala. Caftanele din bumbac si tunicile au adesea broderie soutache si au fost in mod traditional purtate de oameni din intreaga lume (Rusia, Africa de Vest, Maroc). Costumele Mariachi, purtate de muzicienii care interpreteaza muzica originara din Jalisco, Mexic, sunt cunoscute pentru modelele lor soutache impletite si divers colorate.

Soutache-ul metalic a fost folosit de-a lungul secolelor pentru a infrumuseta uniforme si epolete militare elaborate pentru a afisa rangul in functie de latimea sau culoarea panglicii.

Soutache - o scurta introducere 1
Soutache - o scurta introducere 2
Soutache - o scurta introducere 3

Ce este soutache-ul?

Panglica de soutache, denumita uneori “panglica rusa”, este o panglica decorativa, un tip de galon, realizata din tesaturi naturale si sintetice. Printre materialele naturale si semi-naturale folosite pentru soutache se numara matasea, bumbacul, amestecul de matase si lana si actualul raion popular. Puteti gasi, de asemenea, soutache facut din fir metalizat, acetat, nailon sau poliester.

Tricoturile din soutache au fost folosite pentru infrumutesarea hainelor, draperiilor, mobilierului si, de asemenea, legarii decorative a cartilor. Cea mai populara utilizare a fost, bineinteles, in scopurile pasementeriei care, din cauza preturilor ridicate, erau rezervate pentru elita sociala a acelor timpuri – redeventa si aristrocatie, ofiteri militari de rang inalt sau figuri religioase. In zilele noastre, soutache este popular in haute couture sau il puteti vedea pe costume istorice in filme sau emisiuni TV.

Cu trecerea timpului, hainele au devenit mai simple, fabricarea lor devenind una industriala, moda hainelor decorate masiv a trecut. Tehnica soutache insa a supravietuit prin bijuteriile lucrate de maini indemanatice, cu rabdare, ore sau zile intregi.

Soutache - o scurta introducere 4

Experienta mea

Am inceput cu broderia soutache-ului in 2014-2015. Se terminase Craciunul, pentru care realizasem cu mare placere decoratiuni unicate, pe gustul meu, cu materiale inedite. M-am trezit ca vreau in continuare sa fac ceva cu mainile mele. Am dat o cautare scurta pe net: “bijuterii handmade” Prima imagine aparuta a fost un colier mai mititel, soutache. Am facut ochii mari, habar nu aveam ca se face asa ceva !! Mi s-a parut destul de usor. Am cautat ceva tutoriale care sa ma introduca in aceasta tehnica, si am incercat. Nu era deloc usor, dar imi placea. Am mers cu incredere inainte cu ideea ca macar ma voi bucura ca am incercat si altceva, doar pentru mine si placerea mea.

Nu este o tehnica pe care o inveti din prima incercare. Necesita multa practica si timp. Cu destula rabdare sunt sigura ca toata lumea poate reusi! Problema este ca, in epoca noastra avitezei, nu exista multi oameni care vor reusi sa “migaleasca” atatea ore..

Nu ai nevoie de multe materiale: snur soutache, ata si ac speciale, pietricele sau margelute – prietenele mele cele mai bune- rabdare cat cuprinde si timp! Preturile ridicate ale bijuteriilor de acest tip nu se datoreaza materialelor care pot fi scumpe sau foarte ieftine, oricum procentul lor in pret va fi mult mai mic decat cel al orelor de munca Acest aspect nu este deloc un lucru rau. Ne invatata sa ne pretuim munca noastra mai mult!

Aspecte importante

Snurul soutache este o panglica textila, deci majoritatea proiectelor realizate cu soutache sunt usoare! Chiar daca se folosesc pietre semipretioase mai mari

Lucrul cu broderia textila aduce un singur inconvenient: lucrarile se pot murdari! Daca purtati machiaj, marginile cerceilor sau colierelor dumneavoastra pot deveni colorate. Acest lucru poate fi uneorir rezolvate prin adaugarea de margele pe margine. Amintiti-va ca nu puteti spala bijuteriile! Apa este inamicul cel mai mare al soutache-ului! Cand este umed, se umfla si iti intinde toate cusaturile, distrugand astfel munca ta! Acesta este si motivul pentru care va sfatuiesc, insitent, sa pastrati bijuteriile soutache in cutia lor, in locuri ferite de umezeala!!

Desi putin mai complicat de purtat si de intretinut, credeti-ma ca merita sa investesti in bijuterii lucrate in aceasta tehnica. Efectul lor este imbatabil, veti fi unica si va veti simti minunat!

Similar Posts