Măsurători și dimensiuni pentru bijuterii
COLIERE
Când cumpărați bijuterii direct din magazin, e simplu. Probați si vedeți dacă vă vine cum doriți.
Online, lucrurile se complică puțin. Textul ”lungime bază colier x cm” nu vă spune mare lucru. Este vorba de o circumferință, nu o dimensiune măsurată în linie dreaptă. Deci e cam greu sa îți dai seama cam pe unde va veni poziționat pandantivul, de exemplu.
Cel mai bine e să știi ce mărime vrei, mai bine zis ce mărime să fie să îți vină cum vrei tu.
Și, cum de obicei pozele sunt reținute mai ușor decât un tabel cu cifre si explicații, las aici o imagine care explică simplu și clar, zic eu, catalogarea mărimilor unui colier. Mai bine spus, cam cum arată pe corp fiecare mărime.
În cazul în care colierul are și un pandantiv, iar baza lui este flexibilă (de exemplu lanț, sau mărgele înșirate), acesta va coborî puțin poziția pandantivului.
Rețineți, imaginea de mai sus se referă la baza colierului. Pandantivul se adaugă separat.
De asemena trebuie să țineți seama și de aspecte precum mărimea bustului sau a gâtului vostru.
BRĂȚĂRI
În principiu, măsura la brățări nu ar trebui să fie așa importantă. O dată că fiecare cam știe dacă are o încheietură mică, medie sau mare și a doua că, de obicei, brățările sunt prevăzute cu lanțic prelungitor la închidere.
Eu sunt însă mare fan brățări ”Cuff”.
Ele pot fi rigide, preformatate si fără închidere, ca cea de mai jos. Aici e simplu, modelul merge la orice mărime a încheieturii.
Dar, majoritatea brățărilor ”Cuff”, fie că sunt lucrate în tehnica țesătură mărgele, sau peyote, sau pietre semiprețioase pe piele naturală, sunt cu închidere fixă.
Un lucru trebuie să îl lămurim clar. De multe ori, mărimea brățării este cu mult diferită de mărimea încheieturii.
Diferența depinde foarte mult de model, de tehnica de lucru, de materiale, etc. De aceea, pe site-ul meu, la brățări late cu închidere fixă, veți găsi exprimarea ”potrivită pentru încheietură de..xx..cm”
Cum am spus, îmi plac tare mult și continui să le fac, chiar dacă multe persoane au reticențe în a le comanda. Dacă nu știi mărimea încheieturii riști ca brațara să fie prea mică, deci inutilă, sau prea mare și nu arată ok.
Deci, măsurarea corectă a încheieturii este destul de importantă.
MĂSURAREA CORECTĂ a încheieturii se face în modul următor:
Un deget mai sus de încheietură ( stiți, protuberanța aceea mică și rotundă), lipit bine pe mâna dar nu exagerat de strâns.
În imagine este folosit un centimetru de croitorie. Eu aș recomanda însă folosirea unui șnur, se ”așează” mai bine. Apoi șnurul îl măsurați cu orice aveți la îndemână (nu toata lumea are centimetru de croitorie in casă, dar o riglă mai găsim, măcar pe la copiii de scoala :)).
Sper că informțiile de mai sus vă vor ajuta pe viitor în alegerea unor bijuterii care să vă vină exact cum doriți, indiferent de unde le veți achiziționa.
Personal, am considerat utilă această postare și pentru faptul că, pe site-ul meu există și o categorie de bijuterii ce nu mai sunt pe stoc, dar ce pot fi refăcute la cerere. Și dacă tot le fac la cerere, exact pentru tine, păi sa fie exact pe mărimea potrivită, nu?